Wednesday 20 February 2013

Open access

Fördelen med open access i största allmänhet är att nya rön inom vetenskapen har möjlighet att nå ut till miljoner intresserade på nolltid. Genom att se till att det man publicerar på internet är tillgängligt för vilken besökare som helst kan man även få sitt eget namn känt och på så sätt försäkra sig om att ens eget arbete uppskattas och hänvisas till. Precis som i musikbranschen gäller det antagligen att som forskare på allvar ta steget ut på internet nuförtiden. Även om till exempel facklitteratur om kontroverser i vitamin B-12 inte väcker samma uppståndelse som PSY:s Gangnam Style tror jag ändå att open access är livsviktigt för en stor,tyst grupp: de seriösa forskarna.

2003 var en milstolpe inom open access eftersom Berlinkonventionen undertecknades. Detta innebar att flera europeiska universitet kom överens om open access, vilket till exempel vi studerande är stort tack skyldiga. Om vi vet om en forskning som är intressant men inte klar än finns möjligheten till såkallade grå publikationer. Dessa är avhandlingar som inte är klara men kan innehålla mycket nyttigheter.

Surprise of the day: open access måste ta hänsyn till upphovsrättslagen. Som skapare av en anhandling har du rätt att bestämma hur folk får behandla ditt material. Det går till exempel att tillåta icke-kommersiell användning av ens verk. 70 år efter en upphovsmans död blir verket kulturell allmänning och får användas utan hänsyn till upphovsrätten.

Risken med open access är naturligtvis att man hänvisar till dessa digitala källor utan att ifrågasätta dem. Många halvseriösa artiklar på nätet kan innehålla uppenbara sakfel utan att någon egentligen märker det. En tröst är förstås att det är enkelt för besökare att påpeka dessa fel så de korrigeras.

Open access är enligt mig en utveckling som trots sina risker inte ska avstanna. Precis som musikbranschen är även forskningen på väg att bryta ny mark på internet. Brave New World.

Trevlig fortsatt kväll!
-Jimmy

2 comments:

  1. "Dessa är avhandlingar som inte är klara men kan innehålla mycket nyttigheter." - det är nog inte sant att det gäller alla. Det mesta inom open access är kollegialt granskade material, antingen avhandlingar eller artiklar. Men *allt* kanske inte är det. Dvs man måste var uppmärksam, och se vilken vikt man tillmäter olika publikationer. :)

    ReplyDelete
  2. Okay, det stämmer säkert. Typiskt mig att generalisera lite. Måste vara en följd av läsande av för mycket populärvetenskapliga artiklar...:)

    ReplyDelete