Friday 1 February 2013

Sociala medier som framtida källor

I dagsläget används redan sociala medier som källor inom forskning. Sociologer och psykologer är garanterat intresserade av och måhända oroliga över de sociala mediernas explosionsartade tillväxt. Mängder av människor, organisationer och företag marknadsför sig själva nästan uteslutande via till exempel Facebook. Detta innebär alltså att nätet i många fall är det största lagret med information om allt mellan himmel och jord.

I något skede kommer forskare att vilja gå tillbaka till digitalt material från det förflutna. Till exempel Twitter erbjuder möjligheter för vem som helst att ta del av vad personer med makt har att säga dagligen. President Barack Obamas "four more years" blev det mest spridda twittret någonsin, och som fenomen kan dylika citat vara guldgruvor om 50 år eller mer. Enligt min åsikt bör sociala medier användas varsamt eftersom information vi lägger ut på dem kan a) beskådas av allmänheten och b) vara svår att radera då den en gång publicerats.

Twitterarkivet var för mig tankeväckande. Visst är det en fördel om sådant kan lagras åt eftervärlden. Jag tycker även att sidor som myspace.com eller diverse forum bör bevaras, eftersom det utgör prima källor för framtida idéhistoriker, och varför inte släktforskare?

--------

Året är 2056. Tänk dig att din farfar som sjuttonåring hade ett mysigt litet rockband år 2004, och du hittar deras demo-låtar på ett webarkiv. Historiens vingslag...

Skön kväll tillönskas er!
Jag funderar allvarligt på att börja twittra...

3 comments:

  1. Hm, betänk att Facebook är större än Twitter. Men arkiverar nån det?

    ReplyDelete
  2. Facebook är enligt mig inte lika politiskt som Twitter då det gäller berömda människor. Alla kan följa påven eller Obama, men på fb finns en massa privata filter. Därför kanske twitter är lämpligare att börja arkivera?
    Men ja, mycket på facebook är ju offentligt och kanske det snart dyker upp facebook-arkiv med tiden...

    ReplyDelete
  3. Ja, åtminstone på Åland sköter man en hel del samhällsfrågor och politik på Fejjan ... :)

    ReplyDelete